Başlık görüntüleniyor - İşletim sistemi seçme özgürlüğü -Mahkeme kararı • Pardus-Linux.org | Forum •
Zaman: 03 Eyl 2010, Cum 2:07

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Özel Arama

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 42 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2, 3  Sonraki
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: İşletim sistemi seçme özgürlüğü -Mahkeme kararı
MesajGönderilme zamanı: 14 Ara 2009, Pzt 15:37 
Yönetici
Yönetici
Kullanıcı avatarı

Pardus: 2009.x
Ankara 1 ci Tüketici mahkemesi bugun saat 1025 de bilgisayar satın alırken kişilerin işletim sistemini özgürce seçebileceği yönünde karar verdi. Ayrıntılar daha sonra.

Yani bilgisayar alırken üzerinde freedos istiyorum diyebilirsiniz .Size zorla oem satamazlar.

Başa Dön

Mesaj Başlığı: Re: İşletim sistemi seçme özgürlüğü -Mahkeme kararı
MesajGönderilme zamanı: 14 Ara 2009, Pzt 15:57 
Emekli Yönetici
Kullanıcı avatarı

Diyelim ki ben X teknoloji marketinden yeni bir netbook alacağım. Üzerinde Linux ya da FreeDOS olsun istiyorum. Bunun yapılmasını nasıl sağlayacağım? Firma yetkililerini ben de mi dava etmeliyim yoksa başka birşey mi lazım olacak? Gerçekten bilmiyorum ve çok merak ediyorum.

Eğer Windows lisansını zorla almamanın basit bir yolu varsa bu çok tutar ve çok ciddi bir zarar görebilir Windows satışları.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 14 Ara 2009, Pzt 17:05 
Yönetici
Yönetici
Kullanıcı avatarı

tüketici yasasına göre iade süresinde iade edeceksin bu süre 7 günle 30 güne kadar uzaya biliyor.
Fatura üzerinde yada firmaların web sitelerinde iade süreleri yazar.

Baştan sözle söyle ben mandayı istemiyorum diye. Yok çıkaramayız derseler yinede satın al sonra iadeli tathütlü yolla aldıgın firmaya. Zaten gerekçeli kararıda yayımlarım onuda gösterirsin.

Mağazana kovarsalar onu bilemem :))

Ancak Casper dı direnen değiştirmem diye diğerlerinin çoğu almaya kalkınca tabi değiştiriz demişlerdi.

Bu karar aynı zaman da uyuyanlarıda uyandıracak diye düşünüyorum

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 14 Ara 2009, Pzt 18:38 
Emekli Yönetici
Kullanıcı avatarı

Hımm... Üye listesinde dediğim gibi bunu yaymak lazım internette.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 14 Ara 2009, Pzt 18:48 
Yönetici
Yönetici
Kullanıcı avatarı

Dernek basın bildirisi ve açıklama yapacak.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 14 Ara 2009, Pzt 22:36 
eDergi Takımı
Kullanıcı avatarı

Gerekçeli kararı beklemekteyiz.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 14 Ara 2009, Pzt 22:58 
Emekli BF Üyesi
Kullanıcı avatarı

eski bilgisayarımı satın aldığım yer biz microsoft ile anlaşmalıyız, microsoft işletim sistemi olmadan satmıyoruz. bir microsoft işletim sistemi ile almayacaksanız bizden almayın demişti :).

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 15 Ara 2009, Sal 9:23 
Yönetici
Yönetici
Kullanıcı avatarı

Pardus kullanıcıları listesinde okudum.

Kararın temyiz aşamasını merak eden hukukçu ve çakma gazeteciler varmış.

Genelikle birlikte takılan bu arkadaşlara mahkemenin kararının kesin olduğunu söyleyeyim yeterli olur heralde.

Gerekçeli karar henüz çıkmadı ancak bilirkişi incelemeleri ve kısa karar ve bizim talebimizin özeti şu.

Ki kısa kararda tüm taleplerimiz kabul edildi.

işletim sistemi bilgisayarın mütememmim çüzü yani ayrılmaz parçası değildir.Tüketici istediği işletim sistemini kullanmakta özgürdür.Begenmediğiniz işletim sistemlerini iade süresi içinde iade ederseniz paranızı geri alabilirsiniz.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 15 Ara 2009, Sal 12:16 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

Herkes mesleğini/işini gereği gibi yapsa ve kendi insanının çıkarını öncelikli kılsa bu ülke çok daha yaşanır bir hale gelir.

Mesleğini bir silah gibi halkın yararına kullanan Enki'ye ben teşekkür etmek istiyorum.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 15 Ara 2009, Sal 17:04 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

Meslektaşım Enki'ye teşekkür ediyorum

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009, Çrş 14:47 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

Mahkemeden Microsoft'a kötü haber...

Bilgisayar satın almak isteyen kullanıcılara, Microsoft’un Windows işletim sistemi yüklü ürünlerin da satılmasına Ankara 1. Tüketici Mahkemesi ‘dur’ dedi.

Social News Turkey'in haberine göre; her satılan bilgisayarla birlikte Microsoft’a giden ve kullanıcılar arasında adı ‘Windows vergisi’ne çıkan uygulamaya ilk itirazı, satın aldığı bilgisayarla birlikte kendisinden Windows ücreti tahsil edilen Av. Nihad Karslı yaptı.

Pardus Kullanıcı Derneği başkanı ve aynı zamanda Linux Kullanıcıları Derneği üyesi Av. Nihad Karslı’nın Kasım 2008′de satın aldığı bilgisayar ile birlikte Microsoft Windows’u da satın almak istememesi nedeniyle açtığı dava sonuçlandı.

Av. Nihad Karslı, Ankara 1. Tüketici Mahkemesi’nin, Microsoft Windows’un o günkü fiyatı olan 140 TL’nin faizi ile birlikte kendisine iade edilmesine karar verildiğini açıkladı.

Karar emsal teşkil edeceği için, tüketiciler artık bilgisayar alırken istediği işletim sistemini seçmekte özgür olacak ve Microsoft’un Windows işletim sistemi kullanıcılara dayatılamayacak.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009, Çrş 15:12 
eDergi Takımı

Bu karar Microsoft'un hiç hoşuna gitmeyecek. Ama teknoloji marketleri bu gerçeği tüketici kitlesinden bihaber yapmak için, gerçeği çarpıtmak için elinden geleni yapacaktır. Nihad Karslı'nın bu cesur atağı, bilinçlendirilen kullanıcılar ile devam etmek zorundadır. Eğer teknoloji marketlerin yanlış bilgilendirmesi başarılı olursa, bu karar bile çok büyük bir değişiklik getirmez ne yazık ki!.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009, Çrş 18:52 
eDergi Takımı
Kullanıcı avatarı

kemalkaratas yazdı:
Bu karar Microsoft'un hiç hoşuna gitmeyecek. Ama teknoloji marketleri bu gerçeği tüketici kitlesinden bihaber yapmak için, gerçeği çarpıtmak için elinden geleni yapacaktır. Nihad Karslı'nın bu cesur atağı, bilinçlendirilen kullanıcılar ile devam etmek zorundadır. Eğer teknoloji marketlerin yanlış bilgilendirmesi başarılı olursa, bu karar bile çok büyük bir değişiklik getirmez ne yazık ki!.

Kemal'e katılıyorum; ancak ülkemizde her yer kendi kanununu koyan işletmelerle dolu olduğu içindir ki uygulama sahası bulabilir mi bu karar? Şüpheli...

Nasılsa ki, kimi teknoloji mağazalarında sadece kasayı satıp ekran, klavye-fare gibi donanımları fiyata dahil etmemeye yeni yeni başladılarsa (Fiyata sadece kasa dahildir) Windows OS satılmaması zamanı da yakındır.

Yeter ki, gücümüzü ortaya koyalım.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009, Çrş 19:38 
eDergi Takımı
Kullanıcı avatarı

Bir ekleme de Mustafa Hoca'dan:
Alıntı:

Linux Kullanıcıları Dernegi Basin Açıklaması

Günümüzde satın alınan bilgisayarların çoğu ile birlikte kullanıcıya seçenek sunulmadan satılan Microsoft Windows işletim sistemini istemeyerek, söz konusu işletim sisteminin iadesini isteyen ve iade talebinin kabul edilmemesi nedeniyle Ankara 1. Tüketici Mahkemesine
başvuruda bulunan Pardus Kullanıcıları Derneği başkanı ve Linux Kullanıcıları Derneği üyesi Av. Nihad Karslı, 2008 yılında açmış olduğu davayı, 14 Aralık 2009 saat 10.25'te ilgili mahkemenin ürün ile beraber alınması zorunlu hale getirilmiş olan Microsoft Windows işletim sisteminin ederinin faiziyle birlikte iadesine karar vermesiyle kazanmış oldu.

Ülkemizde ve birçok ülkede her bilgisayar satışıyla beraber bir işletim sistemi satılıyor ve genelde aynı olan bu işletim sistemlerine lisanslı olarak zaten sahip olunduğu halde ya da hiç kullanılmadan GNU/Linux, BSD ve benzeri birçok özgür işletim sistemi kurularak silindiği halde
defalarca para ödemek zorunda kalınılıyor. Özellikle sadece özgür yazılım kullanan insanların, satın aldıkları bilgisayar ile birlikte dayatmacı bir üslup ile satılan Windows işletim sistemini bir kez bile kullanmadan çöpe atıyor olması ve bilgisayarların Windows işletim sistemi olmadan satın alınmak istenildiğinde, yetkili kişilerin olumsuz bir şekilde yanıt vermesi uzun zamandır derneğimiz üyeleri başta olmak üzere birçok bilgisayar kullanıcısının mağduriyetine yol açmaktadır.

Bu hukuksuzluğu durdurmak için derneğimiz üyesi ve Pardus Kullanıcıları Derneği başkanı Av. Nihad Karslı tarafından dava açılmıştır. Davada işletim sisteminin bilgisayarın ayrılmaz bir parçası olmadığı ve tüketicinin tercih etme hakkı olduğunun savunulmuş, dayatılarak satılan
işletim sisteminin ederinin iadesi istenmiştir.

Bu davanın sonucu olarak özgür işletim sistemi kullanıcıları gibi yasal işletim sistemi lisanslarına sahip kullanıcılar dava açmak yerine, satıcı firmanın zorluk çıkarması durumunda, mahkemenin verdiği örnek karar ile tüketici heyetine başvurarak, masrafsız bir şekilde
istemediği işletim sistemini iade ederek ederini geri alabilir. Bu davanın sonucuyla beraber beklentimiz, özgürlüğünü kullanan bilinçli bilgisayar kullanıcılarının oluşması, ülkemizde uluslararası firmaların kendi ülke hukuklarına göre hazırladığı son kullanıcı sözleşmelerinin
değil, Türkiye Cumhuriyeti yasalarının geçerli olduğunun bilinmesidir.

-------
Saygilar
Mustafa Akgul

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: 17 Ara 2009, Prş 18:28 
Emekli Yönetici
Kullanıcı avatarı

http://www.ntvmsnbc.com/id/25033076/
NTV'deyiz... :)

Başa Dön

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 42 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2, 3  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu foruma eklentiler gönderemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: