Başlık görüntüleniyor - Grub ekranındaki Windows seçeneğini öntanımlı yapmak. • Pardus-Linux.org | Forum •
Zaman: 03 Eyl 2010, Cum 2:11

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Özel Arama

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 8 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Grub ekranındaki Windows seçeneğini öntanımlı yapmak.
MesajGönderilme zamanı: 15 Şub 2007, Prş 17:08 
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

Bu konu ile ilgili forumda çok sayıda mesaj var. O mesajları burada derlemeye çalıştım.

Soru ) Bilgisayarımı açtığımda Grub ekranında iki tane pardus seçeneği ve en alttada windows seçeneği geliyor. 10 sn hiçbir tuşa basmazsam ilk sıradaki seçili olan pardus seçeneği ile bilgisayarım açılıyor. Ben grub ekranında birinci sıradaki pardus seçeneğin değilde üçüncü sıradaki windows seçeneğinin otomatik olarak seçili olmasını istiyorum. Yani 10 sn hiçbir tuşa basmayınca windows un açılmasını istiyorum. Nasıl yapacağım ?

Cevap ) Bunun için /boot/grub/ dizini içindeki grub.conf dosyasında küçük bir değişiklik yapacaksınız.
grub.conf dosyasında yapılacak değişikleri kaydedebilmeniz için dosyayı root yetkisi ile açmış olmanız gerekmektedir.

Dosyayı root yetkisi ile açmak için çok sayıda yol vardır, mesela;
    1.yol) grub.conf dosyasına sağ tıklayıp "Eylemler --> Yetkili kullanıcı ile düzenle" yolunu izleyleyip root şifrenizi girersiniz.
    2.yol) "Programlar --> Sistem --> Daha fazla uygulama --> Dosya Yöneticisi" yolunu izleyip root şifrenizi girdiğinizde root yetkisi ile Konqueror açılacaktır, bu konqueror penceresi ile grub.conf dosyasının bulunduğu dizine gider ve grub.conf dosyasına çift tıklayıp açarsınız.
    3.yol) Alt + F2 ile Komut Çalıştır'ı açıp kdesu kwrite /boot/grub/grub.conf yazıp root şifrenizi girersiniz...

Ben de bilgisayarı açtığımda grub ekranımda sizinki gibi iki tane Pardus seçeneği ve en alttada bir Windows seçeneği ile karşılaşmaktayım, yani;

Pardus 2007 [2.6.18.6-71]
Pardus 2007
Windows (ntfs)

grub.conf dosyam ise aşağıdaki gibidir;

Resim

Mesela ben 3. sıradaki Windows seçeneğinin ön tanımlı hale gelmesini istiyorsam grub.conf dosyamı root yetkisi ile açarım ve dosyadaki default 0 yazan yeri defalut 2 olarak değiştirip dosyayı kaydederim.

Yani kaçıncı seçeneği ön tanımlı hale getirmek istiyorsanız, o değerin 1 çıkarılmış halini Default'un yanına yazacaksınız (sayıdan 1 çıkarmamızın sebebi bilgisayarların saymaya 0'dan başlamasıdır).

Bir örnek daha verelim. Mesela grub ekranında dört tane pardus ve en alttada bir tane Windows seçeneği olan birkimse, 5. sırada bulunan Windows seçeneğinin ön tanımlı olmasını istiyorsa, default değerini default 4 yapmalıdır (5 - 1 = 4)

Not 1) grub.conf dosyasındaki timeout 10 seçeneği de başlangıçta size işletim sistemini seçmek için tanınan süreyi ifade etmektedir. Bu değeride kendinize uygun şekilde değiştirebilirsiniz.

Not2 ) Bilindiği gibi çekirdek güncellemesi yapıldığında güncelleme sonrasında, Grub ekranındaki seçeneklerin başına yeni çekirdeğin adı gelmektedir ( mesela Pardus 2007 [2.6.18.6-71] seçeneği gibi). Eğer yeni çekirdekle herhangi bir sorun yaşamıyorsanız eski çekirdekleri sisteminizden silebilirsiniz.
Mesela yukarıdaki grub.conf dosyasındaki Pardus 2007 seçeneğini ve altındaki ilgili satırları silersek bu Pardus2007 seçeneğini grub ekranından kaldırmış oluruz. Sisteminizde yer kaplayan çekirdek dosyalarını silmek içinse bakınız; http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Grub_Me ... zli%C4%9Fi

En son hakan83 tarafından 26 Mar 2007, Pzt 9:58 tarihinde düzenlendi, toplamda 4 kere düzenlendi.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 16 Şub 2007, Cum 0:52 
Yeni Üye
Yeni Üye
Kullanıcı avatarı

teşekkürler... açıklama dediğin böyle olur...

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 10 Mar 2007, Cmt 2:57 
Yeni Üye
Yeni Üye

Bu güzel bilgiler için teşekkürler

Başa Dön

Mesaj Başlığı: Re: Grub ekranındaki Windows seçeneğini öntanımlı yapmak.
MesajGönderilme zamanı: 22 Mar 2007, Prş 22:46 
hakan83 yazdı:
b]3.yol)[/b] Alt + F2 ile Komut Çalıştır'ı açıp kdesu kwrite /boot/grub/grub.conf yazıp root şifrenizi girersiniz... [/list]

"hakan83" teşekkür ederim. Ben sadece yukarıda alıntıladığım yöntemi biliyordum. Nedense, güncelleyerek yükselttiğim 2007.1'de "Komut çalıştır" yöntemiyle grub.cnf dosyası açılmıyor. "Dosya bulunamadı" uyarısı veriyor. Gereksiz bölümleri bir türlü silememiştim. Yazınızı okuyunca 2.Yol'dan yararlanarak temizliği yaptım.

Bir arkadaşın da dediği gibi "Tarif işte böyle yapılır." Elinize sağlık...

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 22 Mar 2007, Prş 23:11 
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

birşey değil... işinize yaradığına sevindim.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 21 Tem 2007, Cmt 0:49 
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

Artık bunca zahmete girmemiz gerekmiyor. Geliştiriciler bizim için "Açılış Yöneticisi" programını yapmışlar ve Pardus 2007.2 Caracal caracal'a yerleştirmişler. Programa;
"TASMA > Sistem Seçenekleri > Açılış Yöneticisi" yolu üzerinden yada
"Programlar > Sistem > Açılış Yöneticisi" üzerinden ulaşabilirsiniz.

Örneğin Windows'u öntanımlı seçenek haline getirmek için iki tık yeterli;
Resim
Resim

Başa Dön

Mesaj Başlığı: Re: Grub ekranındaki Windows seçeneğini öntanımlı yapmak.
MesajGönderilme zamanı: 31 Ara 2007, Pzt 15:30 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

Pardus: 2008.x
Alıntı:
Not2 ) Bilindiği gibi çekirdek güncellemesi yapıldığında güncelleme sonrasında, Grub ekranındaki seçeneklerin başına yeni çekirdeğin adı gelmektedir ( mesela Pardus 2007 [2.6.18.6-71] seçeneği gibi). Eğer yeni çekirdekle herhangi bir sorun yaşamıyorsanız eski çekirdekleri sisteminizden silebilirsiniz.

bende de 2 tane Pardus vardı (Yani biri Lynx Lynx diğeri de güncellenen) ama ben güncelleneni açılış yöneticisinden sildim. Bir problem çıkar mı acaba?

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 31 Ara 2007, Pzt 16:54 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

Pardus: Kullanmıyorum
Güncelleneni değil güncellenmeyeni silsen daha güzel olurmuş. En son eklenen kalsın açılışta.

Başa Dön

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 8 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu foruma eklentiler gönderemezsiniz

Aranacak: