Başlık görüntüleniyor - Kendinize Yerel Depo Oluşturun • Pardus-Linux.org | Forum •
Zaman: 03 Eyl 2010, Cum 2:12

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Özel Arama

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 119 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sonraki
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Kendinize Yerel Depo Oluşturun
MesajGönderilme zamanı: 24 Oca 2006, Sal 5:13 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

Pardus: 2009.x
Eğer sizde benim gibi henüz pardus ile internet bağlantısını sağlayamadıysanız (Benimki malum usb SpeedTouch Modem Sorunu) işinize çok yarayacağına inandığın bir ipucu vereceğim.

Her kurulumdan sonra internete girip vaktinizin büyük bir bölümünü harcama ve kotalı internet kullanıyor iseniz kotanızı doldurma pahasına her defasında bütün pisi paketlerini indirip kurmak büyük zorluk. Aslında belki her defasında bütün paketleri indirmek zorunda değilsiniz ama ya indireceğiniz programın bir bağımlılığı var ise!

İşte burada benimde uygulamış olduğum çözüm sizin için ilaç gibi olacaktır. Bu çözümde ne kadar pardus kurulumu yaparsanız yapın bir pisi dosyasını bilgisayarınıza sadece birkere indireceksiniz.

Pardus kurulum .pisi paketlerinden herhangi birtanesini bir kez kurduktan sonra pardus ta /var/cache/pisi/packages dizini oluşur. İnternetten indirdiğiniz tüm pisi dosyalarını bu dosyaların bilgilerini tutan pisi-index.xml dosyası ile birlikte bu dizin içinde saklar iseniz kendiniz için yerel bir pisi deposu oluşturmuş olursunuz.

Ama bunun tam olarak çalışması için birkaç şey daha yapılır.

Öncelikle Pisi programını açılarak Ayarlar kısmıdan Cache özelliğini açmalı ve bilgisayara aktaracağınız pisi dosyası miktarı kadar yer belirtmelilir. Ya da 0(Sıfır) yazarak harddiskinizdeki boş yerin tamamını kullandırabilirsiniz.

Daha sonra pisi-kga komutu ile pisi açılır ve depo ayarlarından depo ekleye girilir. Depo ismi olarak "Yerel Depo" veya sizin istediğinz başka bir isim olarak verilebilir

Adres olarak ise

/var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml

girilir ve depo güncellenir.

Bundan sonra pardusta kurulu olmayan ama yerel deponuzda ve yüklenebilir olan pisi paketlerinizi internete girmeden ve bütün bağımlılıkları da yerel deponuzda ise bağımlılıklarının ne olduğunu düşünmeden bağımlılıkları ile birlikte otomatik olarak kurabilirsiniz.

-----------------------------------
Linux Counter ( #407561 )

En son hakanarin tarafından 23 Ara 2006, Cmt 7:48 tarihinde düzenlendi, toplamda 3 kere düzenlendi.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 07 Şub 2006, Sal 18:31 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

Pisi-kga komutu ile pisi açılınca depo ayarlarından depo ekleye
girdim. Depo ismi olarak "Yerel Depo" adını ve adres olarak /var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml yazınca /var/cache/pisi/index/Yerel Depo'nun dizinde yerini aldığını gördüm.

Ancak , pisi dosyaları ile en son indirmiş olduğum pisi-index.xml dosyasını belirtmiş olduğunuz bu /var/cache/pisi/packages/ dizinin içine Mouse ile ''kopyala-yapıştır'' yoluyla atmak istediğimde ;
Kod:
/var/cache/pisi/index/Yerel Depo/pisi-index.xml dosyasına erişim engellendi
uyarısı almaktayım.

Gerek pisi-index.xml'yi ve gerekse arşiv olarak kurmak istediğim pisi paketlerini nasıl Yerel Depo'ya yükleyeceğim konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var.

Peşin teşekkürlerimle...

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 07 Şub 2006, Sal 18:34 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

root olman gerekiyor sanırım, erişim engellendiğine göre ..

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 07 Şub 2006, Sal 19:05 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

Konsolu açıp su komutunuverdim ve ardından parolamı yazıp enter ile giriş yaptım.Peki bundan sonra neler yapmam gerekiyor ?teşekkürler...

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 07 Şub 2006, Sal 20:36 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

su yazıp şifrenizi girdikten sonra
çekmiş olduğunuz dosyaları örneğin [b]home/kullanıcı adınız/depo
altına çektiğinizi düşünelim.

Bu klasöre girip
Kod:
cp *.pisi /var/cache/pisi/packages/

yazarak kopyalayabilirsiniz.

sonra
Kod:
cp *.xml /var/cache/pisi/packages/

yazıp pisi-index.xml yi de atın.

yada

Kod:
mv *.* /var/cache/pisi/packages/
diyerek bütün dosyaların oraya taşınmasını sağlayın.[/b]

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 08 Şub 2006, Çrş 9:47 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

Açıklamalarınız doğrultusunda , açtığım konsole'de ; su komutunu verdim ve şifremi girdim.
Sonra ,
Kod:
cp *.pisi /var/cache/pisi/packages/

yazıp enter yaptım.

Karşılığında aşağıdaki uyarıyı almaktayım.
Kod:
cp: `*.pisi' durumlanamadı: Böyle bir dosya ya da dizin yok

Ayrıca
Kod:
mv *.* /var/cache/pisi/packages/

yazdığımda da
Kod:
mv: `*.*' durumlanamadı: Böyle bir dosya ya da dizin yok

uyarısını alıyorum.

Sizce sorun ne olabilir ?

Teşekkürlerimle....

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 12 Şub 2006, Pzr 23:01 
Yeni Üye
Yeni Üye
Kullanıcı avatarı

Ama burada sadece daha önceden indirdiğimiz depolar var değil mi? Yani ben home/user/ dizinim altındaki bir pisi dosyasını çift tıklayarak çalıştırsam aynı şey olmaz mı?

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 13 Şub 2006, Pzt 0:31 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

olur ama pisi-kga dan program seçerek kuramazsın o zaman. Yani diyelimki 10 tane program seçtin kurmak için. Kur dediğinde yerel depon olmadığı için internetten indirilecektir o dosyalar.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 14 Şub 2006, Sal 1:58 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

Arkadaşlar Yerel Depo oluşturmanın çok önemli iki faydası vardır.

Oluşturduğunuz depoyu sürekli güncel tutarsanız yani internetteki depo adresinden yerleştirilme tarihine bakarak yeni gelen pisi dosyalarını ve pisi-index.xml dosyasının son halini /var/cache/pisi/packages/ dizinine atarsanız pisi-kga 'yı açtığınızda sistem güncelle tuşuyla kurulu programları yeni paketleri ile otomatik olarak yükleyerek güncellemiş olursunuz.

Bunun dışında başka çok ama çok önemli bir faydasıda pisi-kga ile bir program yüklerken eğer o programın bağımlılıkları var ise pisi-kga otomatik olarak önce /var/cache/pisi/packages/ dizinini kontrol ettiğin için siz hiç birşey yapmadan otomatik olarak bu bağımlılıklar yüklenmiş olacaktır.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 14 Şub 2006, Sal 11:55 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

Değerli açıklamalarınız doğrultusunda ;

Pisi dosyalarını /var/cache/pisi/packages/ dizinine, Ayrıca /var/cache/pisi/index/Yerel adı altında açtığım dizine de root olarak girince pisi-index.xml dosyasının son halini nihayet yükleyebildim.

Ancak, Pisi-kga -> Depo ayarları -> Pisi ayarları -> Yeni Depo Ekle şeklindeki küçük pencerede Depo Adına YEREL ve Depo Adresine de /var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml yazıp TAMAM tuşuna bastığımda, '' Depo Adresleri XML Soneki İle Bitmelidir. Lütfen Yeniden Deneyin '' uyarısını almaktayım.

Bunun sebebi ne olabilir? Nerede hata yaptığımı birtürlü bulamıyorum.

Saygılarımla...

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 14 Şub 2006, Sal 16:23 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

Neden bu /var/cache/pisi/index/Yerel dizine pisi-index.xml dosyasını attğını anlamadım. Sana tavsiyem /var/cache/pisi/packages/ dizininden başka bir dizine yerel depo oluşturmaman ve dosya atmaman. Pisi-kga 'da göstermediğin bir pisi-index.xml dosyasının sana bir yararı olmaz.

pisi-index.xml sorununa gelince yerel depo adresini yazarken sondaki pisi-index.xml dosyasının sonunda yanlışlıkla bir boşluk olmasın. Tabi Linux'un Büyük/Küçük harf duyarlı olduğunu bildiğinide varsayıyorum. Bunun dışında bu hatayı vermemesi gerekir.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 14 Şub 2006, Sal 19:48 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

hakanarin yazdı:
Neden bu /var/cache/pisi/index/Yerel dizine pisi-index.xml dosyasını attğını anlamadım. Sana tavsiyem /var/cache/pisi/packages/ dizininden başka bir dizine yerel depo oluşturmaman ve dosya atmaman. Pisi-kga 'da göstermediğin bir pisi-index.xml dosyasının sana bir yararı olmaz.

pisi-index.xml sorununa gelince yerel depo adresini yazarken sondaki pisi-index.xml dosyasının sonunda yanlışlıkla bir boşluk olmasın. Tabi Linux'un Büyük/Küçük harf duyarlı olduğunu bildiğinide varsayıyorum. Bunun dışında bu hatayı vermemesi gerekir.

/var/cache/pisi/packages dizininden başka yerdeki Yerel Depo'yu sildim.Şimdi sadece packages dizininde pisi dosyaları mevcut.bununla ilgili Pisi-index.xml dosyası ise ;/var/cache/pisi/index/pardus-devel içinde bulunmaktadır.Buraya kadar bir yanlışlık yok ise ;

Pisi-kga -> Depo ayarları -> Pisi ayarları -> Yeni Depo Ekle şeklindeki küçük pencerede Depo Adına YEREL ve Depo Adresine de /var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml yazıp TAMAM tuşuna bastığımda,bu defa da ;Yerel Depoyu güncellemek istiyor musunuz sorusuna evet cevabını verdiğimde de ,

''/var/cahe/pisi/packages/pisi-index.xml' dosyasının XML sözdizimi geçersiz: Error retrieving resource 'file:///var/cahe/pisi/packages/pisi-index.xml (/var/cahe/pisi/packages/pisi-index.xml)': [Errno 2] Böyle bir dosya ya da dizin yok: '/var/cahe/pisi/packages/pisi-index.xml' uyarısını almaktayım.
Bu durumda benim de anlayamadığım bir hatayı devam ettirmekteyim herhalde.Teşekkürlerimle...

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 14 Şub 2006, Sal 19:54 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

Yaptığın hataya bak:

/var/cache/pisi/packages dizininden başka yerdeki Yerel Depo'yu sildim.Şimdi sadece packages dizininde pisi dosyaları mevcut.bununla ilgili Pisi-index.xml dosyası ise; /var/cache/pisi/index/pardus-devel içinde bulunmaktadır. Buraya kadar bir yanlışlık yok ise ;

Hayır var pisi-index.xml dosyasını /var/cache/pisi/index/pardus-devel dizinine değil

/var/cache/pisi/packages dizini altına atacaksın yine.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 14 Şub 2006, Sal 21:30 
Üye
Üye
Kullanıcı avatarı

obediah yazdı:
Yaptığın hataya bak:

/var/cache/pisi/packages dizininden başka yerdeki Yerel Depo'yu sildim.Şimdi sadece packages dizininde pisi dosyaları mevcut.bununla ilgili Pisi-index.xml dosyası ise; /var/cache/pisi/index/pardus-devel içinde bulunmaktadır. Buraya kadar bir yanlışlık yok ise ;

Hayır var pisi-index.xml dosyasını /var/cache/pisi/index/pardus-devel dizinine değil

/var/cache/pisi/packages dizini altına atacaksın yine.

Üstadım,bu seslenişin okadar hoşumuza gittiki oğlumla birlikte ,hem kendi halimize ve hem de sizin hitap tarzınıza gülmemek elimizde değil.Kusurumuza bakmayın,yaklaşık 7 senedir Windows ile haşır neşir olunca insan , Linux sisteminde bocalıyor...
Şimdi son defa yaptıklarımı sırasıyla arz edeceğim.

1) /var/cache/pisi/packages/Yerel dizinini açtım ve Yerel dosyası içine pisi-index.xml dosyasını kopyaladım, 1.6 MB.
2) Pardus-devel dizini içinde bulunan ;
Pisi-index.xml dosyası aynen kalıyor.

Bu şekliyle Pisi-Kga -Pisi Ayarları penceresinde ;
Depo Adı = Yerel
Adresi= /var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml görülmekte olup TAMAM dediğimde normal kapanmakta fakat, tüm depoları güncelle dediğimde de PARDUS-DEVEL güncellenmekte,YEREL DEPO'ya sıra geldiğinde ise PİSİ HATASI penceresi açılmakta ve (/var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml' dosyasının XML sözdizimi geçersiz: Error retrieving resource 'file:///var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml (/var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml)': [Errno 2] Böyle bir dosya ya da dizin yok: '/var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml') uyarısını almaktayım.Saygılarımla..

Başa Dön

Mesaj Başlığı: Re: Kendinize Yerel Depo Oluşturun
MesajGönderilme zamanı: 15 Şub 2006, Çrş 12:35 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

hakanarin yazdı:
Pardus kurulum .pisi paketlerinden herhangi birtanesini bir kez kurduktan sonra pardus ta /var/cache/pisi/packages dizini oluşur. İnternetten indirdiğiniz tüm pisi dosyalarını bu dosyaların bilgilerini tutan pisi-index.xml dosyası ile birlikte bu dizin içinde saklar iseniz kendiniz için yerel bir pisi deposu oluşturmuş olursunuz.

Ama bunun tam olarak çalışması için birkaç şey daha yapmalısınız.

Önce pisi-kga komutu ile pisi açılır ve depo ayarlarından depo ekleye girilir. Depo ismi olarak "Yerel Depo" veya sizin istediğinz başka bir isim olarak verilebilir

Adres olarak ise

/var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml

girilir ve depo güncellenir.

Öncelikle "Yaptığın hataya bak" derken kesinlikle sert bir biçimde çıkış yapmak istememiştim. Kusura bakmayın. Yanlış anlaşılma olmasın. Sanırım iyi okuyamamışsınız yukarıdaki yazıyı.

/var/cache/pisi/packages/Yerel dizinini açtım. Yerel dizinini açmayacaksınız. Sadece pisi dosyalarını ve pisi-index.xml dosyasını
/var/cache/pisi/packages/ dizini içine atacaksınız. Sorna Pisi kga dan ekle diyip adına yerel yazıp adrese de
/var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml yazacaksınız. Burada pisi-index.xml nin "P" harfi büyük yada küçük olabilir yazarken buna dikkat edin lütfen. Yani dosyanın adı nasılsa aynen öyle yazın.

Bir önceki mesajımda yanlış anlaşıldıysam tekrar çok özür dilerim.

Başa Dön

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 119 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu foruma eklentiler gönderemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: