Başlık görüntüleniyor - Bilgisayara Hem Windows Hemde Pardusu Birarada Kurmak • Pardus-Linux.org | Forum •
Zaman: 03 Eyl 2010, Cum 2:12

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Özel Arama

Yeni başlık gönder Bu başlık kilitlenmiştir mesajlarınızı düzenleyemez veya cevap gönderemezsiniz.  [ 29 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Bilgisayara Hem Windows Hemde Pardusu Birarada Kurmak
MesajGönderilme zamanı: 12 Şub 2006, Pzr 8:02 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

Pardus: 2009.x
Windows XP ile bir harddisk bölümünü istediğiniz bu iki Fat32 ya da NTFS dosya sisteminden birine çevirebilirsiniz. Hatta bunu direkt olarak Windows XP açıkken Bilgisayarım'a girip oradan Fat32 yapmak istediğiniz disk bölümünün üzerine sağ tıklayıp biçimlendir'e tıklayıp çıkacak pencerede dosya sistemi bölümünden istediğiniz(Fat32 ya da NTFS) dosya sistemini belirtirsiniz. Ve yine bu işlemin çabuk olmasını istiyorsanız hızlı seçeneğini seçerek biçimlendirmeyi başlatabilirsiniz. Ama unutmayın biçimlendireceğiniz disk bölümünün içindeki tüm bölümler yok olacaktır.

Eğer sadece bir disk bölümünün dosya sistemini dönüştürmek değilde harddisk üzerindeki disk bölümlerini tümden değiştirmek istiyorsanız temel olarak bunu Windows XP kurulum sürecinde yapabiliyorsun.

Eğer sisteminizi tam anlamıyla baştan kuracak iseniz ve harddisk üzerinde hem Windows hem Pardus'u barındıracak iseniz yapacaklarınız aslında çok basit. Önce bilgisayarınıza Windows kurulumu yaparsınız. Yanlız kurulum esnasında harddiskinizde bulunan tüm disk bölümlerini oluşturacağınız sistem için iyi ayarlamanız gerekir. Benim size tavsiyem böyle bir sistem için en azından 4 disk bölümü oluşturmak. Tabi bunların sadece 2 tanesi Windows XP kurulum cd'si ile yapılacak.

İlk olarak kurulum esnasında eğer daha önceden harddiski bölümlendirilmiş iseniz bütün bölümleri silebilirsiniz (Tabi bunu harddiskte önemli bilgilerin bulunmadığını veya bunların yedeklerinin bulundurulduğunu varsayarak söylüyorum). Daha sonra bir disk bölümü oluşturulur ve bölüm boyutu Windows Kurulumun için gerekli olduğunu düşündüğünüz bir miktar olarak ayarlarsınız. Yine sonrasında harddiskte geriye kalan bölümün ne kadarını Pardus için kuracağınıza karar verip bunu göz önünde bulundurarak ve Pardus kurduğunuzu varsayarak bu miktarıda kalan disk bölümünden çıkarıp Windows ve Pardus sistemleri için değiş tokuş veya ortak kullanım alanı olarak kullanacağınız disk bölümünün boyutu hesaplayıp bu bölümüde oluşturursunuz. Ama Pardus kurulacak disk alanı kadar bir bölümü oluşturulmadan bırakırsınız. Çünkü bu bölümleri Pardus kuraraken oluşturacaksınız.

Windows kurulumunda disk bölümlerini oluşturduktan sonra bunların biçimlendirme işlemine gelince sadece Windows XP kuracağınız bölümü biçimlendirir ve bu disk bölümüne kur seçeneği ile ntfs olarak biçimlendirir ve Windows XP kurulumu yaparsınız.

Windows kurulumun bittikten sonra Windows XP işletim sistemini açıp ortak kullanım alanı olarak belirlediğiniz bölümün üzerine sağ tıklayıp bu bölümü Fat32 Olarak biçimlendirirsiniz. Pardus kurmak için oluşturulmadan bıraktığınız bölüm ise Windows altında gözükmeyecektir.

Sıra Pardus'u kurma işlemlerine geldi. Pardusu kurarken disk bölümlenme işlemini otomatik değil manual olarak seçersiniz. Daha sonra biçimlendirilmemiş olarak görülen Pardus için bıraktığınız alanda önce Takas(Swap) bölümünü oluşturursunuz. Bu bölüm sadece Fiziksel Hafızanın(Ram) yetersiz olduğu durumlarda kullanmak içindir. Teorik olarak bu alanın boyutunu, Fiziksel hafızanın iki katı olarak ayarlamanın daha doğru olduğu söylenir. Daha sonra geriye kalan biçimlendirilmemiş alanı Pardus kuracağın sistem alanı olarak oluşturacaksınız ve kuruluma devam edeceksiniz.

Bu işlemlerden sonra harddisk' üzerinde bir tane Windows XP kurulu alan, Birtane Pardus kurulu bir alan ve Birtane ortak kullanım alanı olacaktır.

Hepsinden kolayı ise Windows'u kurarken kuracağınız alanı kurulum sırasında Fat32 Olarak biçimlendirip öyle kurmanızdır. Zira Pardus ile Fat32 Dosya sistemi kurulu disk birimlerine hem okuma hem yazma yetkileriyle erişebilirsiniz. Ama bu Windows'un tüm güvenlik özelliklerini(Artık her ne kadar ise) kullanmanızı engelleyecektir. Ama yine size tavsiyem daha önce belirttiğim şekilde bir kurulumdur.

Bu arada ben Windows üzerinden Pardus bölümüne nasıl erişim derseniz eğer, bunun için Windos'a kurulabilecek bir program işinizi görecektir. Programın adresi burası ( http://www.fs-driver.org/ ) İndireceğiniz yer ise burasıdır
( http://www.fs-driver.org/download/Ext2IFS_1_10b.exe ).

-----------------------------------
Linux Counter ( #407561 )

En son hakanarin tarafından 04 Mar 2006, Cmt 3:33 tarihinde düzenlendi, toplamda 3 kere düzenlendi.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 05 Mar 2006, Pzr 21:46 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

Lütfen bu başlık altına soru sormayınız, bu temel bilgiye eklemek istedikleriniz varsa buraya yazın.
Eğer bu konu ile ilgili sorunuz varsa şuraya http://www.pardus-linux.org/forums/viewtopic.php?t=1264 yazınız.

Not: Bu başlık altına daha önce sorulmuş olan soruları şu adresde bulabilirsiniz http://www.pardus-linux.org/forums/viewtopic.php?t=1264

Kürkçü Dükkanı -- http://sanat.pardus.org.tr

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 17 Ağu 2007, Cum 1:36 
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
Kullanıcı avatarı

tşk. çok faydalı bir konu. yakın zamanda deneyeceğim.. :wink:

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 28 Ağu 2007, Sal 12:57 
Yeni Üye
Yeni Üye
Kullanıcı avatarı

THX çok gusel bir bilgi en kısa zamanda yapcam :lol: :lol:

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 28 Ağu 2007, Sal 16:43 
Emekli BF Üyesi
Kullanıcı avatarı

Yıllardır bilmediğim bir sebepten dolayı windows programcıları sistem dosyaları, swap alanı ve kullanıcı özel verilerini tek bir disk bölümünde tutmakta ısrar ediyorlar. Sonuçta parçalanmış swap dosyaları, sistem çöktüğünde kolay ulaşılamayan özel veriler ve belgeler ile formatlanan bölümle beraber verilerin uçup gitmesiyle karşılaşıyoruz.

Kurduğum windows sistemlerde belgelerim ve desktop klasörünü (desktop için registryden girip) başka bir bölüme taşımaktan bıktım yıllardır...

Günümüzde artık tek bir diske 2 değil 3-4 işletim sistemi kuranlar var, malum diskler büyüdü... Ancak Hakan'ın dediği gibi hepsinde kullanılan belgelerin paylaşılması lazım bir e-kitap veya mp3 veya herneyse hem windows hem pardus hem ubuntu için 3-4 kopya yapmak saçma sonuçta bu belgeye kurulu tüm sistemlerden ulaşabilmek için hepsini tek bir bölümde ve klasörde toplamak gerekiyor.

Bunun için Hakan'ın dediği gibi böyle bir bölüm oluşturup Fat32 formatlamak ve belgeler için bir klasör açmak gerekiyor.

Linux dağıtımları zaten bu konuda esnek.

Windowsda masaüstünde belgelerim'e sağ tuş->özellikler bölümünden taşı komutu ile belgeleri bu ortak klasöre taşımak mümkün. Desktop için ise;

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders]

dalındaki Desktop verisini bu ortak bölümde windows masaüstü için açacağınız 2. klasörün tam yolunu yazıp oturumu kapatıp açarak değiştirebilirsiniz, ancak önceden c:\documents and settings\[kullanıcı adınız]\Desktop'daki verilerinizi buraya taşımış olmanız lazım.

Böylece windows sistemini NTFS olarak bırakabilirsiniz (C: bölümünde sadece program ve sistem dosyaları kalacak), sistem çökmeleri yeniden kurulumlar vs.gibi durumlarda verileriniz için endişelenmenize gerek kalmaz ve veri kayıpları yaşanmaz.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 29 Ağu 2007, Çrş 9:02 
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
Kullanıcı avatarı

Yedekleme işi kadar zorlandığım herhangi bir iş yok tembellikten disk'i yedekleyemiyorum :) bu yüzden HDD'e Fdisk atıp 4'e bölemiyorum. Yedeklemeden sonra bu konuyu değerlendireceğim inşallah. :wink:

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 29 Ağu 2007, Çrş 9:41 
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
Kullanıcı avatarı

Sırasıyla :

1) Win.
2) Pardus.
3) Swap.
4) Depolama Ortamı.

Bu şekilde mi olacak kurulum? Swap alanı oluştururken diskin başına ekle filan diyordu yanılmıyorsam onu mu seçmemiz gerek. :!:

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 29 Ağu 2007, Çrş 12:11 
Emekli Denetleyici
Kullanıcı avatarı

Pardus: 2009.x
Bu size kalmış ama win, swap, pardus, depolama oalrak ayarlarsanız daha iyi olur.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 02 Eyl 2007, Pzr 11:56 
Yeni Üye
Yeni Üye

SA ben PARDUS çalışan indirdim ilk defa kullanacağım sorularım ise
c 24gb d 50gb ben bütün verileri c ye attım. D şu an boş, d yi bölmek istiyorum az önce diski biçimlendir dediğim zaman seçeneklerde fat32 seçeneği yoktu gaibe 32gb fazlasına izin vermiyor dedikleri doğru... Pardusu kurarken diski kendim bölümlendireceğim seçenegini seçtiğim zaman bu biçimlendirmeyi yapmam mümkün mü ???

sonra ekran kartı ATI radeon550, 512ddr ram266Mhz(1ranks 4banks) pentium(R)cpu 3.20 Ghz hard disk 80 gb pardusa 20 gb ayırmayı düşünüyorum 30gb boş gerisi de xp olacak ve sanırım win 64b şeklinde kurulu daha önce bu sayfaları biraz karıştırdım ama genede kendi sorularımı sormak istedim bilhassa ekran kartı

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2007, Pzt 1:13 
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
Kullanıcı avatarı

arkadaşlar 160gb hdd'mi 3'e böldüm.

*15
*20
*125

15'lik bölüme windows kurdum azönce. 20'lik bölüme pardus veya ubuntu kurdum diyelim. Kurulum esnasında Swap alanını nasıl ayarlamam gerekecek?

Birde 125'lik ortak depolama alanı'nı win. açıkken sağ tıklayıp biçimlendir dediğimde Fat32 seçeneği yok. diğer sürücüleri biçimlendirmek istediğimde bu seçenek listede var. :roll:

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2007, Pzt 1:59 
SuperTux yazdı:
arkadaşlar 160gb hdd'mi 3'e böldüm.

*15
*20
*125

15'lik bölüme windows kurdum azönce. 20'lik bölüme pardus veya ubuntu kurdum diyelim. Kurulum esnasında Swap alanını nasıl ayarlamam gerekecek?

Birde 125'lik ortak depolama alanı'nı win. açıkken sağ tıklayıp biçimlendir dediğimde Fat32 seçeneği yok. diğer sürücüleri biçimlendirmek istediğimde bu seçenek listede var. :roll:

Swap alanı 1 gb falan olsa yeterli. Gördüğüm kadarıyla öyle bir alan yok. Araştırmadan böyle kritik bir işlem yaparsan yeniden yapmak zorunda kalırsın. :D

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2007, Pzt 8:26 
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
Kullanıcı avatarı

*1 Gb
*15 Gb
*20 Gb
*124... Gb

bu şekil mi bölmem gerek :roll:

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2007, Pzt 8:36 
Emekli BF Üyesi
Kullanıcı avatarı

*15 Gb
*1 Gb
*19 Gb
*125... Gb

Forumda bu konuda çok başlık var onları dikkatli okumuş olsaydınız sormanıza gerek kalmazdı eminim. Fat32'nin 127 sınırı var onunla alakalı heralde boyutu biraz düşürün o 20'liği de ikiye bölünce tamam olur.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: 03 Eyl 2007, Pzt 8:56 
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
Kullanıcı avatarı

Edit..

Deneme yanılma yöntemiyle halledecem bu işi.. :wink:

Başa Dön

Mesaj Başlığı: Re: Bilgisayara Hem Windows Hemde Pardusu Birarada Kurmak
MesajGönderilme zamanı: 24 Eki 2007, Çrş 9:00 
Yeni Üye
Yeni Üye

hakanarin yazdı:
Windows XP ile bir harddisk bölümünü istediğiniz bu iki Fat32 ya da NTFS dosya sisteminden birine çevirebilirsiniz. Hatta bunu direkt olarak Windows XP açıkken Bilgisayarım'a girip oradan Fat32 yapmak istediğiniz disk bölümünün üzerine sağ tıklayıp biçimlendir'e tıklayıp çıkacak pencerede dosya sistemi bölümünden istediğiniz(Fat32 ya da NTFS) dosya sistemini belirtirsiniz. Ve yine bu işlemin çabuk olmasını istiyorsanız hızlı seçeneğini seçerek biçimlendirmeyi başlatabilirsiniz. Ama unutmayın biçimlendireceğiniz disk bölümünün içindeki tüm bölümler yok olacaktır.

Eğer sadece bir disk bölümünün dosya sistemini dönüştürmek değilde harddisk üzerindeki disk bölümlerini tümden değiştirmek istiyorsanız temel olarak bunu Windows XP kurulum sürecinde yapabiliyorsun.

Eğer sisteminizi tam anlamıyla baştan kuracak iseniz ve harddisk üzerinde hem Windows hem Pardus'u barındıracak iseniz yapacaklarınız aslında çok basit. Önce bilgisayarınıza Windows kurulumu yaparsınız. Yanlız kurulum esnasında harddiskinizde bulunan tüm disk bölümlerini oluşturacağınız sistem için iyi ayarlamanız gerekir. Benim size tavsiyem böyle bir sistem için en azından 4 disk bölümü oluşturmak. Tabi bunların sadece 2 tanesi Windows XP kurulum cd'si ile yapılacak.

İlk olarak kurulum esnasında eğer daha önceden harddiski bölümlendirilmiş iseniz bütün bölümleri silebilirsiniz (Tabi bunu harddiskte önemli bilgilerin bulunmadığını veya bunların yedeklerinin bulundurulduğunu varsayarak söylüyorum). Daha sonra bir disk bölümü oluşturulur ve bölüm boyutu Windows Kurulumun için gerekli olduğunu düşündüğünüz bir miktar olarak ayarlarsınız. Yine sonrasında harddiskte geriye kalan bölümün ne kadarını Pardus için kuracağınıza karar verip bunu göz önünde bulundurarak ve Pardus kurduğunuzu varsayarak bu miktarıda kalan disk bölümünden çıkarıp Windows ve Pardus sistemleri için değiş tokuş veya ortak kullanım alanı olarak kullanacağınız disk bölümünün boyutu hesaplayıp bu bölümüde oluşturursunuz. Ama Pardus kurulacak disk alanı kadar bir bölümü oluşturulmadan bırakırsınız. Çünkü bu bölümleri Pardus kuraraken oluşturacaksınız.

Windows kurulumunda disk bölümlerini oluşturduktan sonra bunların biçimlendirme işlemine gelince sadece Windows XP kuracağınız bölümü biçimlendirir ve bu disk bölümüne kur seçeneği ile ntfs olarak biçimlendirir ve Windows XP kurulumu yaparsınız.

Windows kurulumun bittikten sonra Windows XP işletim sistemini açıp ortak kullanım alanı olarak belirlediğiniz bölümün üzerine sağ tıklayıp bu bölümü Fat32 Olarak biçimlendirirsiniz. Pardus kurmak için oluşturulmadan bıraktığınız bölüm ise Windows altında gözükmeyecektir.

Sıra Pardus'u kurma işlemlerine geldi. Pardusu kurarken disk bölümlenme işlemini otomatik değil manual olarak seçersiniz. Daha sonra biçimlendirilmemiş olarak görülen Pardus için bıraktığınız alanda önce Takas(Swap) bölümünü oluşturursunuz. Bu bölüm sadece Fiziksel Hafızanın(Ram) yetersiz olduğu durumlarda kullanmak içindir. Teorik olarak bu alanın boyutunu, Fiziksel hafızanın iki katı olarak ayarlamanın daha doğru olduğu söylenir. Daha sonra geriye kalan biçimlendirilmemiş alanı Pardus kuracağın sistem alanı olarak oluşturacaksınız ve kuruluma devam edeceksiniz.

Bu işlemlerden sonra harddisk' üzerinde bir tane Windows XP kurulu alan, Birtane Pardus kurulu bir alan ve Birtane ortak kullanım alanı olacaktır.

Hepsinden kolayı ise Windows'u kurarken kuracağınız alanı kurulum sırasında Fat32 Olarak biçimlendirip öyle kurmanızdır. Zira Pardus ile Fat32 Dosya sistemi kurulu disk birimlerine hem okuma hem yazma yetkileriyle erişebilirsiniz. Ama bu Windows'un tüm güvenlik özelliklerini(Artık her ne kadar ise) kullanmanızı engelleyecektir. Ama yine size tavsiyem daha önce belirttiğim şekilde bir kurulumdur.

Bu arada ben Windows üzerinden Pardus bölümüne nasıl erişim derseniz eğer, bunun için Windos'a kurulabilecek bir program işinizi görecektir. Programın adresi burası ( http://www.fs-driver.org/ ) İndireceğiniz yer ise burasıdır
( http://www.fs-driver.org/download/Ext2IFS_1_10b.exe ).

OK'de ..Biz (linuxlayenitanışanlar) içinçok karmaşık oldu. Linux Kurmak istiyorum(+özelliklerindendolayı), Ancak Kodlarla çalışıldığını duyduça ve okudukça çekiniyorum. hele kodun "K"harfini bilmediğimizi varsayarsanız Linuxtan niye kaçtığımızı anlarsınız.
Dosya idirmek için şu kodları falanca açılan yere yazıın
masa üstünü teması için şunu
programı indirdinse çalıştırmakiçin şu kodu girmelisin
vs..vs..vs..
Bu yüzde çekiniyoru(m)z
Bideprogram ve özellikle oyunların UYUŞMAZLIĞI var Oayrı bi forum açılmasıgerekli bi konu bence...

Başa Dön

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Bu başlık kilitlenmiştir mesajlarınızı düzenleyemez veya cevap gönderemezsiniz.  [ 29 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu foruma eklentiler gönderemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap: